Plakinstructie Stickers

 

PLAK INSTRUCTIE

Voor het opplakken hang je de gehele appicatie op stand en tape deze vast, zie video. Daarna moet het afdekpapier (rugpapier) langzaam verwijderd worden. Daarbij moet er op worden gelet dat alleen het rugpapier van de appicatie wordt getrokken en niet het semitransparante applicatiepapier. In de video wordt duidelijk waarom. De applicatie blijft dan recht en dat geeft een beter resultaat bij het opplakken.

 

GOED AANDRUKKEN

Bij kleine stickers zijn er twee mogelijkheden; als het rugpapier een breeklijn heeft dan buigt men de sticker ter plaatse tot het papier daar breekt en kan men het in twee delen verwijderen. Ook nu weer alleen rugpapier wegtrekken en niet de sticker.

 

GROOT FORMAAT 

Bij grotere formaten gaat men het beste als volgt te werk: Verwijder aan een van de korte kanten eerst een strook van 3 of 4 cm van het rugpapier. Dit gedeelte wordt nu op stand vastgeplakt en goed aangedrukt. Nu wordt de rest van het afdekvel met de ene hand langzaam onderuit weggetrokken, terwijl de andere hand meegaat om het applicatiepapier en de folie aan te drukken. Dat laatste kan met de hand gebeuren of met een doek, rol of rakel. De kunst hierbij is dit zo te doen dat er geen lucht onder komt. Mochten er onverhoopt toch nog luchtblaasjes ontstaan, dan kunnen die met een naald doorgeprikt en daarna glad gedrukt worden. Na het opplakken goed aandrukken, met name aan de randen. Bedenkt hierbij dat zelfklevend materiaal pressure sensitive is! Bij buitenreclame adviseren wij u tevens de randen met b.v. autowas af te dichten. Dit voorkomt dat b.v. regenwater achter de sticker kan komen waardoor de hechtkracht van de gommering wordt aangetast.

 NAT PLAKKEN

Bij grote formaten kan er ook nat geplakt worden. Bedenkt echter dat vergeleken met droog opplakken de aanvangskleefkracht hierdoor minder is, en dat de eindkleefkracht (en daarmee de volle belastbaarheid van de sticker) later bereikt wordt. U dient dus om redenen van zekerheid de voorkeur te geven aan droog opplakken. Nat opplakken kan slechts worden toegepast onder de volgende voorwaarden zoals in de onderstaande staande video getoond.